BeogradLazarevacVestiZdravlje

ANKETA Uticaj vremenskih prilika

Nestabilne vremenske prilike naročito su nepovoljne za one koji imaju kardiovaskularne i reumatske probleme, ipak mogu patiti i deca, trudnice i potpuno zdrave osobe.

Prolaznici

Kod mladih ljudi sve češće se javlja skok krvnog pritiska, poremećaj pažnje, koncentracije. Istraživali smo koje su najčešće tegobe naših sugrađana i kako se leče.

Da vremenske prilike mogu biti važan faktor koji utiče na opšte zdravstveno stanje organizma, i zdravi i bolesni osetili su ovih dana na svojoj koži.  I pored toga što nema osobe koja ne reaguje na promenljive vremenske prilike, postoji čitav niz rizičnih kategorija, starije osobe, hronični bolesnici i žene srednjih godina, najviše su pogođeni promenljivim vremenskim uslovima. Ipak  svako se na svoj način trudi da prevaziđe tegobe, nekima je šala najbolji lek.

Setaliste

Hronični bolesnici su sudeći prema izjavama i najdisciplinovaniji, a redovna terapija, koja se može i korigovati uz savete sa lekarom je jedini način da bez komplikacija prevaziđete nepovoljne vremenske uticaje.

Najvažniji savet i za zdrave i za bolesne  je da se svi pridržavaju svakodnevnog dijetetskog režima, da se pravilno hrane, redovno uzimaju terapiju i da se ne kreću u najtoplijem delu dana.

Vremenske promene su, fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi, a telo zdrave osobe i telo bolesne osobe različito reaguju. Sve one kod kojih se pojava tegoba ili pogoršanje osnovne bolesti redovno povezuje sa vremenskim prilikama nazivamo meteoropatama i takve reakcije nisu tipične samo za bolesne ljude već se javljaju i kod potpuno zdravih osoba.

Uz savete lekara i informisanje o  biometeorološkoj situaciji, mogu se umanjiti problemi koje uzrokuju vremenske prilike.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA