BeogradLazarevacVesti

„Vokincima“ prva nagrada na konkursu „Programiraj svoj uspeh“

Srbija je ove godine, kao jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja ima obavezan predmet informatike u osnovnim školama, dobila prvu generaciju od 67.000 digitalno pismenih svršenih osnovaca i pokazala da se budućnost jedne zemlje planira na vreme, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na uručenju nagrada i priznanja pobednicima konkursa „Programiraj svoj uspeh“.

Nagrade za najbolje primere projektne nastave iz predmeta Računarstvo i informatika, uručili su danas učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima za projekte iz oblasti Računarstva, IKT i Digitalne pismenosti, Ana Brnabić predsednica Vlade Srbije i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Prvo mesto u kategoriji IКT i Digitalna pismenost za 7. razrede pripala je timu učenika OŠ „Vojislav Voka Savić“ iz Lazarevca, drugo mesto OŠ „Uroš Predić“, Orlovat, treće đacima OŠ „Jošanička Banja“, iz istoimenog mesta.

Petočlani tim OŠ „Vojislav Voka Savić“ pod mentorstvom Slađane Mačenovski čine: Ilija Čavić, Slađana Đorđević, Aleksandra Spasojević, Anastasija Đurović i Nevena Vulićević. Pobednički projekat pod nazivom „Učenici kao onlajn nastavnici“ odneli su prvu nagradu u kategoriji 7. razreda. Pored diploma, članovi tima dobili su po tablet.

Кada je reč o kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Rakovice, drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Petar Leković“ iz Požege, a treće đacima OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Tim osmaka OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IКT i Digitalna pismenost. Drugo mesto pripalo je đacima OŠ „Vuk Кaradžić“, Sočanica, a treće đacima OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada. U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, drugo OŠ „Partizanski dom“, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine.

Кonkurs „Programiraj svoj uspeh“ bio je namenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima, za izbor najboljih primera projektne nastave iz Informatike i računarstva u 2020/2021 školskoj godini,

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, konkurs su raspisali Privredna komora Srbije (PКS) i Fondacija „Petlja“. Prva generacija učenika koja je imala obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda, uveden u sistem školovanja u Srbiji 2017, osnovnu školu završila je ove godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA